Nuuk Nordisk Kulturfestival 2021

Dansk
Nunatta Atuagaateqarfias program:

Torsdag d.28/10-2021 kl. 19:00 til 20:30: Foredrag om bogen Tabita med forfatter Iben Mondrup, i samtale med forsker Gitte Adler Reimer.

Foredraget tager udgangspunkt i bogen 'Tabita' skrevet af Iben Mondrup. Den handler om en periode i den dansk-grønlandske historie, hvor det ikke var usædvanligt, at børn blev bortadopteret til danske familier mere eller mindre lemfældigt.

Om bogen

Ægteparret Eva og Berthel er kommet hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland. Det er midten af 60’erne, og både forholdet mellem Eva og Berthel og mellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger mellem to kulturer. Det havde store konsekvenser, ikke mindst for børnene.

(bort)Adoptioner

Gitte Reimer, som har en ph.d. i slægtskab og adoptioner i Grønland, skal give Ibens foredrag det faglige bidrag. Netop emnet bortadoptioner i Grønland, særligt i perioden 1960erne og 1970erne, er begyndt at få fokus og blive italesat her i Grønland.

Temaet for Nuuk Nordisk Kulturfestival i år er Journey. Iben Mondrups bog 'Tabita' beskriver den følelsesmæssige og fysiske rejse hovedpersonerne går igennem. Af den grund er bogen relevant i kontekst af temaet og er en vigtig historie at belyse.