Groenlandica

Groenlandica er Grønlands nationalbibliotek og varetager en række sideordnede opgaver: 

Som nationalbibliotek at bidrage til sikringen af den grønlandske kulturarv gennem indsamling, registrering og bevaring af alle udgivne grønlandske bøger, aviser, blade og andet trykt materiale samt audiovisuelle materialer uanset fagområde, sprog, fremtrædelsesform eller kvalitet. Opgaven understøttes af en forordningsmæssigt fastlagt pligtaflevering. Læs mere om pligtaflevering. 

Som nationalbibliotek at opbygge og sikre en samling af grønlandske forfatteres manuskripter, samt andres manuskripter og en kort- og billedsamling, der belyser den grønlandske materielle og åndelige kulturs udvikling. 

Som videnskabeligt bibliotek at opbygge en samling omfattende bøger, tidsskrifter og andet materiale om arktiske forhold og om emner, som har betydning for det grønlandske samfund.

Som kulturformidlingsinstitution at sikre offentlig adgang til samlingerne, herunder at indgå i lånesamarbejde med folkebibliotekerne i Grønland og andre lande, og gennem udstillinger, arrangementer, foredrag o. lign. at formidle viden og oplevelser.

Faciliteter 

Groenlandicas samling er fysisk placeret i Ilimmarfik, universitetsparken, i dels et sikret magasin og dels et offentligt tilgængeligt bibliotek. I det sikrede magasin opbevares nationalsamlingen, hvoraf et ekstra eksemplar opbevares i et brandsikret rum på Nunatta Atuagaateqarfia. Den åbne videnskabelige samling er integreret med Ilisimatusarfik biblioteks samling. På biblioteket kan man fordybe sig i aviser, mikrofilm eller sjældne bøger i studieceller eller på læsesalen. Ilisimatusarfiks materialer kan hjemlånes af personer, der har relation til Ilisimatusarfik. Groenlandicas materialer kan lånes af alle.

På biblioteket er der en selvbetjeningsmaskine til udlån og aflevering, samt PC’er hvor man selv kan søge i bibliotekets bestand. Man er også meget velkommen til at henvende sig med spørgsmål til personalet.  

Besøg Groenlandica i bibliotekets åbningstid på Manutooq 1, 3905 Nuussuaq. Åbningstiderne finder man nederst på siden.

Offentlig transport - se link til bus.gl’s busplan

Brug bus nr. 2 (bus stop: Manutooq/Ilimmarfik) eller bus nr. 3 (bus stop: Siaqqinneq/Ilimmarfik) holder 50 meter længere nede ad vejen.

Henvendelser 

Hvis man har relevante materialer, som man vil donere til nationalbiblioteket eller har kendskab til materialer, der kunne være interessante, så kontakt bibliotekarerne på groenlandica@katak.gl  

Henvendelser om eksempelvis fakta-spørgsmål, hjælp til en litteratursøgning eller særlig adgang til samlingerne kan også ske via groenlandica@katak.gl

Ønsker du at interviewe personalet eller brugere i biblioteksrummet, kontakt venligst groenlandica@katak.gl i god tid.

Se Groenlandicas øvrige kontaktinformationer, postadresse, GLN-nummer mv. på oversigten her

Organisation og årsberetninger

Groenlandica er organisatorisk underafdeling af Nunatta Atuagaateqarfia, Grønlands Landsbibliotek. 

Se organisationsdiagrammet

Læs de seneste årsberetninger for Groenlandica og Nunatta Atuagaateqarfia
 

Adresse

Manutooq 1
3905Nuussuaq

Kontakt

Telefon: +299 36 23 80

Åbningstider

Uge: 16, 15.04 - 21.04Åbningstider
Mandag
10:00 - 15:00
Tirsdag
11:00 - 16:00
Onsdag
13:00 - 16:00
Torsdag
11:00 - 16:00
Fredag
10:00 - 15:00
LørdagLukket
SøndagLukket
Uge: 16, 15.04 - 21.04
næste ›‹ forrige